Wednesday, February 18, 2015

Om Klassisk Konst i Tecknade Barnprogram

Tycker det här är så kul att jag nästan ångrar att jag inte skriver min C-uppsats om det här (minus nästan, vill verkligen grotta ner mig i det här i flera månaders tid nu), men har tänkt oerhört mycket den senaste tiden på hur ofta tecknade barnprogram återger klassiska konstverk, helt okommenterat, i diverse avsnitt. Från bland annat alla program jag kollade på när jag var liten, och allra nyss när jag kollade på det här, för Frederator som gjorde allt kul på Cartoon Network när man var liten tydligen har gått och blivit Youtubekanal. Cartoon Hangover gör också Bravest Warriors vars skapare också gjort mitt liv, mitt allt, mitt Adventure Time, vars intro jag haft som ringsignal i över ett år och varierande sånger som alarm och väckningssignal ifall någon brydde sig om hur mycket jag älskar AT. Iallafall, i det här klippet, som är en del av deras nya serie om en delfin med avsnitt på typ några sekunder. Det är helt ok kul.

På endast några få sekunder lyckas dem få in Raphaels Adams Skapelse OCH Tänkaren av Rodin (ja, jag googlade det, hade ingen aning om vad han hette), visserligen delfinierade, but never the less. Jag förstår inte varför man gör så här, då den tänkta målgruppen med stor sannolikhet inte känner till dessa stora, klassiska konstverk. Speciellt inte i denna, som endast visas på Youtube. I barnprogram som visas på TV finns det en poäng då föräldrar ofta tittar med sina barn om dem är väldigt små och referenser som vuxna ska känna till läggs in för att göra det hela lite mer underhållande för dem också. Även hela avsnitt som parodier på klassiska filmer och litterära verk har gjorts i all evighet, kommer bara för det inte på någon på rak arm men Bondfilmer har alltid varit en klassiker, eller kända litterära verk (säg ett barnprogram utan ett avsnitt direkt kopierat ur Dickens' En Julsaga?)

Det absolut första jag kom att tänka på var världens bästa barnprogram, Super Secret Secret Squirrel, som visades mellan avsnitten av 2 Stupid Dogs. En ekorre (hemlig agent-ekorre om jag får be) ackompanjerad av en mullvad i Fez löser brott överallt och det är helt hysteriskt roligt i vuxen ålder. Avsnitten är ofta parodier på typ Rödluvan  och sånt, men ett avsnitt, vid namn Chameleon, handlar om en konsttjyvande kameleont och referenserna är så många att jag knappt hinner med.
Redan i introt - Kubism!
Första bilden! Parthenon?
Andra bilden - Mona Lisa, har småbarnen förstått det här?
Precis efter detta säger dyr societetsgiraff "Not only were all the Renoirs ripped off, now the Monet is all missing!"
Så! Den tjyviga kameleonten kör det klassiska kameleonttricket - gömmer sig i en tavla! Just den här är såklart Napoleon Bonapartes porträtt på en fin hest.
Efter detta drar Secret (ekorren heter så alltså) en riktigt smooth line - "If you ask me, your composition is crooked" B U R N kameleonten!
Precis som jag så göttar sig kameleonten i god jävla konst, typ smälter in i en tavla och gosar "mmm impressionism" obs han sa detta på riktigt.
Här såklart i pointillism, av Georges Seurat, typ den här epokens enda kända verk? Frågan kvarstår dock fortfarande: har ungarna vid det här laget dragit kopplingen till den klassiska konsten eller är det tavla som tavla för dem? Själv har jag på riktigt minnen av hur mycket jag älskade när just det här verket dök upp i barnprogram, för det gjorde det ofta, men nu i äldre dagar har jag inga som helst känslor för det.
Han fortsätter alltså att springa omkring bland tavlorna och dra halvroliga skämt som refererar till de olika epokerna och det är inte på något sätt lärorikt för barn. Det här är ett sådant där verk som man sett hundra gånger på föreläsningar och i kurslitteraturen men som man av uppenbara *snark*anledningar aldrig kommer ihåg vad den heter.
Basically, referenser i populärkultur till samtida eller äldre kultur har i princip alltid förekommit, vare sig det är allegoriskt gömt i bakgrunden (kanske en kopia av 50 Shades på ett bord i bakgrunden) eller uttalat (hur ofta skriks det inte Dorian Gray med stora bokstäver?), pekat på med hela handen eller rent utav kopierat så är det något som förmodligen aldrig kommer försvinna. Har precis olagligt laddat ner goa gamla Scooby Doo, where are you? att gosa mig igenom så ja, fler inlägg med kulturreferenser är oundvikligt.


Följ min blogg med Bloglovin

No comments:

Post a Comment