Monday, October 20, 2014

Monolog om Spindelkvinnans Kyss

Jag kom nyss hem efter att ha sett Spindelkvinnans kyss på Stadsteatern, och jag måste få tänka högt om den innan jag glömmer helt och hållet hur man känner saker. The basic plot är följande: en man, som önskar att han vore en kvinna, Molina, (spelad av Özz Nujen) hamnar i fängelse, och delar cell med en annan man, vid namn Valentin (spelad av Francisco Sobrado), som är del av någon sorts aktivist och/eller terrororganisation, det framgår inte riktigt. Tre skådespelare och en auktoritär röst i högtalarna är det enda som finns, och det är så mycket mer än tillräckligt. Pjäsens kvinnliga figur dyker upp ibland som en hägring och är ett föremål för beundran hos Molina och sexuell åtrå för Francisco som uppenbarligen varit där ett tag och saknar av naturliga skäl närhet.
Uppsala stadsteaters uppsättningar av pjäser är som alltid sinnessjukt bra gjorda, väl detaljerade och gripande. Hen som bossar där måste vara ett geni. Scenen är på ungefär fem kvadratmeter mitt i rummet, deras cell, och publiken är placerad på alla fyra sidor runtom. Två sängar, några hinkar och en kokplatta är den enda rekvisitan. Dem samtalar, bråkar, gråter och tar hand om varandra. När Fransisco drämmer en bok i madrassen bildas ett moln av damm, precis som allt gammalt gör. Alla scener är så visuellt tillfredsställande, varenda steg, stopp och rörelse skulle kunna förevigas som en målning. Självklart finns inte dessa vackra scener förevigad på hemsidan, så jag lägger bara upp posterbilden och så får ni gå dit själva och uppleva miraklet.

Baserad på en roman från 76, är historien fortfarande relevant, hjärtskärande och lika underhållande idag (jagar boken att jämföra med as we speak). Den sista minuten, som ej bör spoilas, innan alla lampor släcks, har jag hjärtat i halsgropen och tårar som bränner på nedre ögonlocken, Och trots att det bara var halvfullt med folk på lilla scenen så var vi alla överens om att den förtjänade stående ovationer. 

Info om den finns här.

No comments:

Post a Comment